Reizen met rust en routines

23-06-2023

Reizen met rust en routines

Als autimama weet ik maar al te goed hoe spannend het kan zijn om met kinderen op vakantie te gaan. Dit vereist meer plannen en voorbereiding. In deze blog deel ik enkele waardevolle tips om vakanties iets soepeler en rustiger te laten verlopen.

  1. Begin met plannen en voorbereiden: Het plannen van een vakantie begint ruim van tevoren, vooral als je kinderen met autisme hebt. Probeer een bestemming te kiezen die autismevriendelijk is. Informeer bij het hotel of accommodatie vooraf over de behoefte van je kind, zodat ze eventueel aanpassingen kunnen doen.
  2. Creëer een visuele kalender: Maak een visuele kalender die dagen tot de vakantie aftelt. Gebruik foto's of pictogrammen om verschillende fases van de reis te verduidelijken zoals inpakken, reizen en toekomen op de bestemming.
  3. Houd rekening met de sensorische gevoeligheden: Je kind kan bijvoorbeeld heel gevoelig zijn voor bepaalde prikkels zoals licht, geluid, bepaalde geuren. Zorg dat je dan zeker een zonnebril, hoofdtelefoon mee hebt. Vermijd drukke plaatsen of zorg dat er rustige plekken zijn waar je kind zich kan terug trekken.
  4. Neem vertrouwde items mee: Het meenemen van deze items kan helpen bij het creëren van een veilig gevoel. Ze gaan kunnen helpen bij het reguleren van emoties en het bieden van een gevoel aan thuis.
  5. Plan rust momenten in: Vakanties zitten vaak vol spannende avonturen. het is daarom ook belangrijk om rustige en voorspelbare activiteiten in te plannen. Maak gebruik van de omgeving om een rustige activiteit te doen zoals wandelen in de natuur, zwemmen, strandwandeling,... .
  6. Maak een dagelijkse routine op: Probeer tijdens de vakantie een basisroutine aan te houden, zoals eten op vaste tijdstippen, rustperiodes en activiteiten. dit geeft een veilig gevoel.
  7. Communiceer duidelijk en gebruik visuele ondersteuning: Gebruik eenvoudige en duidelijke taal. Gebruik ook visuele ondersteuning instructies en verwachtingen duidelijk te maken. dit kan helpen om misverstanden te voorkomen.
  8. Bereid je voor op veranderingen: Reizen kan onverwachte veranderingen met zich mee brengen zoals vertraging van een vlucht, file,... . Bereid jezelf en je kinderen voor op mogelijke veranderingen.
  9. Zoek steun en begrip: Vakanties kunnen uitdagend zijn, zoek dus steun en begrip van mensen om je heen. Praat met andere ouders of zoek contact met andere ouders in facebook groepen. als ouder weten we allemaal hoe belangrijk het kan zijn om even te kunnen ventileren of steun te zoeken.
  10. Geniet van de momenten: Elke kleine stap, elk klein succesmomentje is een overwinning. Hou deze momenten vast en geniet van je vakantie!

Geniet van jullie vakantie en veel liefs Katrien

g