Op weg naar avontuur: Autisme en Autovakanties

24-06-2023

Tips voor een succesvolle reis

Welkom bij deze nieuwe blogpost over autisme en autovakanties! Voor veel ouders is het plannen en maken van een autovakantie met hun kinderen met autisme een hele uitdaging. Ik weet uit eigen ervaring hoe uitdagend het kan zijn. Weken op voorhand was ik aan het plannen om dan met een volle map met schema's te vertrekken. Vandaag deel ik met jullie 10 tips om je reis zo comfortabel mogelijk te maken.

  1. Plan en communiceer: Geef vooraf informatie over de reisroute, de duur en de tussenstops. Ik had met mijn groot gezin ook een schema wie dat waar moest zitten, zo kon iedereen eens aan het raam zitten. 
  2. Maak de auto zo comfortabel mogelijk: denk dan aan kussens, dekens, knuffels, ....
  3. Vergeet de hoofdtelefoons niet: Geluiden kunnen tijdens een autorit overweldigend zijn, zo kan je de ongewenste geluiden wat dempen.
  4. Bereid entertainment voor: Neem vertrouwde en favoriete items, zoals boeken, muziek, puzzels, ... . Soms kan het helpen om systematisch een snack of kleine surprise te geven.
  5. Gebruik visuele hulpmiddelen: maak een schema of kaart om de vooruitgang te tonen. Dit kan helpen om de duur van de rit inzichtelijk te maken. Zet hier eventueel ook al de tussenstops op.
  6. Maak regelmatig gebruik van rustpauzes: Korte stops om even uit de auto te stappen kunnen overprikkeling voorkomen. 
  7. Gebruik kalmerende technieken: ademhalingsoefeningen of spelletjes, zachte muziek, of andere ontspanningstechnieken kunnen ook helpen om de stress te verminderen. kan voor de mama en de papa ook helpen.
  8. Neem sensorische hulpmiddelen mee zoals verzwaringsdekens of kussens, fidget toys, kauwsieraden. Dit kan helpen om prikkels te reguleren.
  9. Betrek iedereen bij het planningsproces: Dit kan een gevoel van controle geven en een positieve ervaring creëren.
  10. Wees geduldig en begripvol: Hou in gedachte dat een autorit stressvol kan zijn voor iedereen. gebruik als ouder ook zeker gebruik van de rustpauzes om zelf op te laden. 

Ik hoop dat je met deze tips de voorbereidingen van je autorit goed kan plannen. Zo kan je een rustige reisomgeving creëren die comfortabel en plezierig is voor iedereen. Hou in het achterhoofd dat autovakanties een mogelijkheid bieden om nieuwe plaatsen te ontdekken en mooie herinneringen te creëren.  

Ik wens je een fantastische autovakantie toe, veel liefs Katrien


g