Hoog in de lucht: Autisme en Vliegreizen

24-06-2023

Tips voor een stressvrij avontuur

Het maken van een vliegtuig reis kan een opwindende en avontuurlijke ervaring zijn, maar het kan ook uitdagingen met zich mee brengen; De luchthavens zijn druk en overweldigend, de geluiden en prikkels in een vliegtuig kunnen intens zijn en alle veranderingen van omgeving kunnen extra stress geven. In deze blog geef ik 10 tips om alles wat soepeler te laten verlopen. 

  1. Voorbereiding is belangrijk: Leg het concept van vliegen uit en bespreek stap voor stap wat er zal gebeuren. Gebruik visuele hulpmiddelen.
  2. Kies de juiste vluchttijden: Overweeg om een vlucht te boeken tijdens rustigere periodes van de dag. Vroege ochtend-of late avondvluchten kunnen bijvoorbeeld minder druk zijn.
  3. Vraag om special assistentie: Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben assistentie mogelijkheden voor mensen met autisme. Dit kan onder meer betrekking hebben op het instappen, het vinden van de juiste stoel of extra ondersteuning tijdens de vlucht.
  4. Kies een geschikte zitplaats: als het kan overweeg om een zitplaats te boeken die het beste past voor je kind. vb. een raamplaats kan visuele prikkels verminderen of een stoel bij de gang kan bewegingsvrijheid geven.
  5. Denk aan hoofdtelefoons: Dit kan helpen om het geluidsniveau te verminderen en rust te geven.
  6. Breng comfort items mee: Neem vertrouwde en comfortabele items mee zoals knuffels, dekens, kauwsieraden,... . 
  7. Plan voor sensorische prikkels: Draag comfortabele kleding. Neem hulpmiddelen mee zoals zonnebrillen, verzwaringsdekens of kussens, ..
  8. Zorg voor afleiding en entertainment: Neem favoriete boeken mee, kleurboeken, puzzels, muziek,...
  9. Communiceer met het cabinepersoneel: Ze kunnen extra ondersteuning en begrip tonen tijdens de vlucht.
  10. Wees flexibel en geduldig: Reizen kan heel stressvol zijn. Zorg ook voor jezelf zodat je jouw stress niveau ook onder controle kan houden. 

Ik hoop dat ik jullie wat waardevolle tips heb kunnen geven zodat je een succesvolle en plezierige vliegervaring hebt. 

Ik wens je een geweldige vliegervaring toe, liefs Katrien

g