Het belang van zelfzorg

25-09-2023

Het belang van zelfzorg: voor ouders van kinderen met autisme.

Ouderschap is een van de meest lonende maar ook uitdagende taken die er zijn. Wanneer je als ik ouder bent van een kind met autisme, brengen de behoeften van je kind extra uitdagingen en stress met zich mee. Het is van belang om te onthouden dat om voor je kind te kunnen zorgen, je eerst goed voor jezelf moet zorgen. In dit blog wil ik het belang benadrukken van zelfzorg voor ouders van kinderen met autisme en enkele praktische zelfzorgmiddelen delen.

Begrijp de Impact van Stress

Ouders van kinderen met autisme ervaren we vaak een verhoogd niveau van stress. Dit kan te maken hebben met zorgen over de toekomst van je kind, de dagelijkse uitdagingen van de zorg en de behoefte aan constante aanpassingen in je routines. Het is belangrijk om te begrijpen dat langdurige stress schadelijk kan zijn voor je fysieke en mentale gezondheid.

Zelfzorgmiddelen voor Ouders van Kinderen met Autisme

  1. Vind een Steungroep: Sluit je aan bij een lokale of online steungroep voor ouders van kinderen met autisme. Dit biedt een veilige ruimte om ervaringen te delen, tips te krijgen en emotionele steun te ontvangen van mensen die vergelijkbare uitdagingen ervaren. sommige praktijken organiseren infoavonden, praatcafés, mamacirkels, ...

  2. Stel Grenzen: Leer 'nee' te zeggen wanneer dat nodig is en stel grenzen om overbelasting te voorkomen. Als je voelt dat je aan het verdrinken bent en mensen uit je omgeving vragen hulp heb je veel de neiging om altijd maar ja te antwoorden. Ik heb echt moeten leren luisteren naar mezelf en mijn lichaam waar ik de grens moet trekken. Het is essentieel om af en toe tijd voor jezelf vrij te maken al is het maar 5 minuutjes om even op adem te komen.

  3. Zoek Professionele Hulp: Aarzel niet om professionele hulp te zoeken, zoals therapie of counseling, om te leren omgaan met stress en emoties.

  4. Creëer Ontspanningsrituelen: Vind ontspanningsactiviteiten die bij je passen, zoals meditatie, yoga, wandelen, of gewoon rustig een boek lezen. Voor mij is mijn wekelijkse les leerbewerking mijn ontspanning en ik geeft eerlijk toe dat ik ook soms denk "Ik ben te moe." of Ik heb thuis nog zoveel werk."  Achteraf ben ik wel altijd blij dat ik geweest ben. Deze momenten van ontspanning kunnen je energie en veerkracht herstellen.

  5. Betrek Familie en Vrienden: Laat je familie en vrienden weten wat je nodig hebt en hoe ze kunnen helpen. Het is OK om hulp te vragen en te accepteren.

  6. Oefen Positieve Zelfspraak: Wees vriendelijk voor jezelf en praat positief. Onthoud dat je niet perfect hoeft te zijn, en dat zelfzorg een belangrijk onderdeel is van effectief ouderschap. Voel je vooral niet schuldig als je tijd neemt voor jezelf.

Het Effect van Zelfzorg op Ouderschap

Wanneer ouders voor zichzelf zorgen, hebben ze de mentale en fysieke veerkracht om beter voor hun kinderen te zorgen. Het is geen egoïstische daad, maar eerder een noodzakelijke stap om de kwaliteit van leven voor het hele gezin te verbeteren.

Zelfzorg is niet alleen een persoonlijke verantwoordelijkheid, maar ook een daad van liefde naar je kind toe. Het geeft je de energie, geduld en emotionele stabiliteit die nodig is om je kind met autisme te ondersteunen en te begeleiden bij hun ontwikkeling.

Onthoud dat het OK is om af en toe hulp te zoeken, of het nu professionele hulp is of hulp van vrienden en familie. Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak voor ouders van kinderen met autisme om hun eigen welzijn te waarborgen en daarmee ook dat van hun kind.

g