Het uitleggen van autisme aan je kind

24-07-2023

Het uitleggen van autisme aan je kind.

Het ontdekken dat je kind autisme heeft, kan een emotionele en verwarrende tijd zijn. Als mama heb ik hier na de diagnose even de tijd nodig om het eerst zelf te verwerken voor ik het aan mijn kind zelf heb verteld. Het uitleggen aan je kind is een belangrijke stap in het ondersteunen van hun reis naar zelfacceptatie en begrip.  In dit blogbericht delen ik enkele nuttige tips om dit moeilijke gesprek aan te gaan. 

  1. Leer zelf over autisme: Voordat je met je kind praat, is het cruciaal om zelf kennis op te doen over autisme. Begrijp de kenmerken, sterke punten en uitdagingen die het met zich meebrengt. Hoe beter je het begrijpt, hoe beter je je kind kunt ondersteunen.

  2. Kies het juiste moment en de juiste plaats: Zoek een rustig moment en een veilige ruimte om met je kind te praten. Minimaliseer afleidingen en zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt voor het gesprek.

  3. Gebruik begrijpelijke taal: Pas je taalgebruik aan op het niveau en de leeftijd van je kind. Vermijd jargon en technische termen. Probeer het concept van autisme in eenvoudige bewoordingen uit te leggen.

  4. Benadruk de positieve kanten: Wijs je kind op de positieve aspecten van autisme, zoals unieke talenten, sterke interesses of creatieve vaardigheden. Dit kan helpen om het stigma te verminderen en een positieve houding te bevorderen.

  5. Geef ruimte voor vragen: Na het uitleggen van autisme, geef je kind de gelegenheid om vragen te stellen. Wees geduldig en open in je antwoorden. Het is normaal dat ze tijd nodig hebben om alles te verwerken. Als ze op dat moment geen vragen hebben hou dan de optie open en zeg dat ze later zeker ook vragen mogen stellen. 

  6. Leg de nadruk op individualiteit: Leg uit dat autisme niet hun hele identiteit definieert, maar slechts een deel ervan is. Benadruk dat iedereen uniek is, en dat autisme hen niet minder waardevol maakt.

  7. Zoek steun en connectie: Zoek lokale of online gemeenschappen waar je steun kunt vinden van andere ouders van kinderen met autisme. Het delen van ervaringen en tips kan waardevol zijn. Hiervoor kan je ook terecht op verschillende facebook groepen.

  8. Blijf open communiceren: Houd de communicatiekanalen open en blijf met je kind praten over hun en jouw gevoelens, gedachten en ervaringen met autisme.

Onthoud dat het proces van begrip en acceptatie tijd kost. Wees geduldig je kind, en blijf altijd hun grootste supporter. Maar bovenal wees mild en geduldig met jezelf. Het is een emotioneel moment en je hoeft als ouder niet prefect te zijn.

Liefs Katrien

g